Lente 2025
Lente
Zomer
Herfst
Winter
Lente 2025
21 maart 2025

De schaatsenrijder (Gerris lacustris) is ook weer present. Met kleine schokjes beweegt hij zich over het water, onderwijl kleine insecten die net onder het wateroppervlak pakkend, net als andere insectjes die in het water vallen. De schaatsenrijder kan over het water lopen omdat aan de onderkant van de pootjes heel kleine haartjes zitten die ook nog voorzien zijn van nog kleinere groefjes. Daartussen ontstaan minuscule luchtbelletjes die maken dat hij niet door het water zakt.
Nog een vlinder die afkwam op de vochtig gemaakte bodem van de tuin: de Dagpauwoog. Goed is te zien dat zijn ondervleugels flink versleten zijn. Hij heeft dan ook als vlinder lang geleefd. De winter overleefd, nu gewekt door het fraaie weer. Na het leggen van de eitjes zal het vrouwtje dood gaan en later in het jaar verschijnt dan de tweede generatie.
Dat was leuk vandaag, er vloog een eerste witje door de tuin. Helaas kon ik niet vaststellen welke het was want de vlinder ging niet zitten. Wie wel even ging zitten zonnen was de Gehakkelde aulrelia. Een heel stuk kleiner dan de Dagpauwoog maar wel ook een overwinteraar. Jammer voor al die vliegende juweeltjes dat het al snel weer voorbij zal zijn met deze extreem hoge temperaturen. Vandaag zelfs weer een nieuw record voor deze datum.
Een van de favoriete planten in de tuin is voor mij de Blauwe onschuld (Omphaloides verna). De kleine bloemen zijn wonderschoon, hun kleur intens blauw. Ze kunnen met gemak wedijveren met de strak blauwe luchten die er zijn als het in de atmosfeer heel schoon is.
20 maart 2025
Het is zover, een paartje pimpelmeesjes heeft besloten hun intrek te nemen in het nestkastje in de tuin. Er werd druk geoefend en geprobeerd of het goed genoeg hing. Aanvliegroute werd goedgekeurd, en het vrouwtje ging er telkens in zitten en ging ook een paar nachtjes proef slapen. Dat doen ze allemaal.
Manlief komt af en toe even kijken maar mag niet naar binnen. Af en toe maakt vrouwlief lokkende geluidjes, alsof ze een jong pimpeltje is, en zo controleert ze of de man daarop reageert. Dat is belangrijk want hij moet straks helpen voeren.
De Vingerhelmbloem (Corydalis solida) die ik een paar dagen nog nauwelijks kon vinden, staat vandaag in bloei. De hoofdbloei valt in maart en april. De vaste plant is wel een stuk kleiner dan andere jaren maar dat komt door de droogte die nu al wekenlang duurt.
Veel planten komen maar moeizaam aan de groei en dat is ook slecht nieuws voor de insecten. Bij langdurige droogte leveren de bloemen nauwelijks of niet nectar en stuifmeel. Dit botanische tulpje is wel vijf maal kleiner dan andere jaren en is er een goed voorbeeld van. Omdat het voorlopig niet of nauwelijks zal regenen, ziet dat er zorgelijk uit voor de natuur, aldus Vincent van Vliet van de Natuurkalender.

Vlinders hebben vocht nodig en dat is in de laatste tijd nauwelijks te vinden. Dus deze Oranje berkenspanner (Archiearis parthenias) kwam meteen drinken uit de vochtige bodem in de tuin. Ik had namelijk net toch maar even handmatig de boel even voorzien van water. Dit dag actieve vlindertje uit de familie spanners houdt zich op in de kale toppen van de berkenboom en die staat in de tuin. Het vliegt al vanaf februari en is tot eind april te zien in een enkele generatie. Zodra de dag lekker opwarmt, komt de vlinder omlaag om te drinken. De eitjes worden in afgezet op het berkenhout en komen uit zodra de berkenknoppen in de lente open gaan en voeden zich met berkenkatjes.
Onder water zag ik wat bewegen, het leken kikkerpoten. Het waren Bruine kikkers. Gezeten op haar rug hield de man de vrouw vrouw stevig vast. In amplex wordt dat genoemd. Man kikker heeft speciale voorziening aan de voorpoten waarmee hij zich goed kan vasthechten. Hij wacht tot de vrouw haar eitjes afzet zodat hij ze meteen kan bevruchten. Daarna laat hij los. Kikkers wachten meestal tot het vochtig weer is en gaan dan massaal op trek naar het water. Vochtige nachten waren er niet maar de voortplanting moet wel plaatsvinden. Deze twee waren de eerste die het er op waagden. Tenminste, in mijn vijver.